Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Zahájení: 25.10.2019
Ukončení: 17.01.2020
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 19. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 124
Celkem: 3522
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Smažák jako "superpokrm"?

24. 05. 2017

Kromě populárních "superpotravin" se začínají rozmáhat i rovnou celé "superpokrmy".

Nedávno jsme byli na firemních dnech zdraví na Moravě a po náročném dni jsme se rozhodovali, kam půjdeme na večeři. Padla nám do oka příjemná restaurace, když jsem se podívala na jídelní lístek, zaujalo mě hned na první pohled jedno jídlo - smažený sýr převlečený do "zdravého kabátku".

Na jídelním lístku stálo: Přírodní kravský sýr 45% z nepasterizovaného mléka z farmy, strouhanka z ovesných vloček, křepelčí vejce.................. 129,- Kč

Vám zkušeným je asi jasné, že se o žádný zázrak nejedná, ale méně znalí se určitě mohou nechat nachytat a smlsnou si na tomto sýru s domněním bůhví co neudělali pro své zdraví. Ale hlavně že si pochutnali bez výčitek, že...

Pojďme si stručně tento "superpokrm" zhodnotit:

Křepelčí vejce vs. slepičí  

Křepelčí vejce se svým složením od klasického slepičího nijak zvlášť neliší. Často se můžeme dočíst, že křepelčí vejce obsahuje méně cholesterolu - to sice ano, ale pouze pokud je to vztaženo na kus, průměrně křepelčí vejce váží cca 12 g, takže je jasné, že v jednom vejci bude cholesterolu méně než v 50g či 60g slepičím. Obsah cholesterolu na 100 g je ale podobný a zrovna u použití vajec na trojobal asi velikost vejce nehraje roli a použijete naprosto stejné množství, ať už se jedná o křepelčí nebo slepičí vejce.

45% sýr z farmy vs. konvenční eidam

U sýra z farmy je bezesporu výhoda ta, že kravička, z jejíhož mléka byl sýr vyroben, má pravděpodobně trochu pohodovější život než ta z průmyslového velkochovu. Ale jak je to z hlediska nutričního? Tam už žádné velké benefity nečekejte, složení nutričních hodnot bude stejné.

Pokud by někdo namítal, že pozná rozdíl na chuti, tak si nejsem úplně jistá, že tomu tak bude i po osmažení a raději bych si takový sýr vychutnala za čerstva.

A když to vezmeme z pohledu energetické vydatnosti, tak chlouba 45% obsahu tuku není asi úplně na místě. Z tohoto hlediska vás vyjde lépe, pokud si zajdete do tradiční hospody na klasický smažák z eidamu třicítky. Oproti 45% eidamu ušetříte ve 150g porci 16 g tuku a více než 500 kJ.
Chuťově tam rozdíl mezi 45% a 30% sýrem asi většina z nás pozná, tuk je zkrátka nositelem chuti a jemnosti,  ale to už záleží na každém, čemu dá přednost a zda se spokojí i s tou třicítkou...

Ovesné vločky vs. mouka

"Strouhanka" z ovesných vloček je bezpochyby nutričně výhodnější než klasická strouhanka z bílého pečiva, a to díky obsahu vlákniny a některých vitaminů a minerálních látek. Nicméně na jednu porci použijete cca 20 g strouhanky, což znamená, že přijmete v ovesné "strouhance" v porovnání s klasickou navíc 1,9 g vlákniny, 0,08 mg vitaminu B1, 0,09 mg vitaminu B2, 0,07 mg vitaminu E, 42 mg draslíku, 0,6 mg železa, 18,6 mg hořčíku a 3,4 mg vápníku.
Možná bude lepší si radši dát zeleninový salát s jogurtovým dresinkem a pár semínky, který bude těchto pozitivních látek obsahovat o dost více, a strouhanku klidně použít klasickou, co myslíte?

Hodně by mě zajímalo, na jakém oleji je sýr ve zmíněné restauraci usmažený, nepřekvapilo by mě, kdyby se jednalo o nějaký BIO extra panenský za studena lisovaný, což by znamenalo, že by při smažení mohly vznikat i zdraví škodlivé látky a klasický smažák připravený ve fritéze s použitím fritovacího oleje by na tom byl značně lépe. To však jenom hádám a třeba tomuhle "zdravému" smažáku křivdím a bude usmažený také na běžném oleji určeném ke smažení.

Chvíli jsem uvažovala, že ten supersmažák musím jít vyzkoušet a třeba i číšníka trochu potrápit zvídavými otázkami, jestli je ten jejich smažený sýr opravdu tak zdravý. Nakonec ale nad zvědavostí zvítězilo svědomí, takové hlouposti přeci nebudu podporovat... Skončili jsme v jiné restauraci u hamburgeru, který si na nic zdravého nehrál, nicméně byl z kvalitního masa, domácí housky a byl k němu kromě hranolek i malý salátek. Takže jsme si pochutnali a jelikož nás další den čekal 80ti kilometrový výlet na kole, tak jsme si určitě trochu větší večeři mohli dovolit.

Co říci závěrem? Pokud smažený sýr patří mezi vaše oblíbená jídla, tak si ho klidně jednou za čas dopřejte a nehledejte zbytečné náhražky, které zrovna u smaženého sýra v podstatě najít ani nejdou. A po vydatnějším obědě třeba vyrazte na delší procházku nebo na kolo, tak jako jsme to udělali my :-)

Setkali jste se také s podobnými "superpokrmy"?

Hodnocení (17 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 05. 2017 13:14
Chce to používat i mozek, nejen oči a uši :-)) Díky za článek
28. 05. 2017 11:56
Smažák bývalo v mládí moje oblíbené"hospodské"jídlo.Hlavně když se povede i esteticky.Někde si s tím umí vyhrát.Jenže když z toho cítím ten přepálený olej, tak jdu od toho:-(
Tady po tom článku si ho tedy někdy dám.Tam kde nebudou k přípravě používat"vyjetý"olej :-))
25. 05. 2017 22:43
Zdravý selský rozum vítězí.Diky;
25. 05. 2017 22:22
Do restaurace zavítám málo kdy a smaženého by jsem si nedala nic, žlučník to nemá rád.
25. 05. 2017 09:38
Zajímavý postřeh :-)
25. 05. 2017 08:18
Bezva článek. Myslím, že takových "chytáků" kolem nás číhá spousta, líbí se mi, jak jste se chopila toho přesného popisu a porovnání. Zkrátka ne vždy je zdravé vše, co se tak tváří ;-)
25. 05. 2017 05:58
Zajímavý blog, neznalý člověk určitě naletí a myslí si, jak zdravě jí. Někdy si smažený sýr doma dám, využiji námětu na obal z ovesných vloček.
25. 05. 2017 05:48
Napsáno s velkým přehledem. V restauracích nejím, obalovaný sýr jsem jedla jednou a nikdy více. Nezdravých super potravin je hodně a stále se mění. Moje mudra mi řekla, že mám jíst (co se týká "nezdravých potravin") všechno, ale s mírou. Pokud je člověk nemá zdravotní omezení nebo nedrží dietu, tak si myslím, že měla pravdu. Ono je to v podstatě totéž, jako BIO potraviny. Logo táhne. Chce to rozum do hrsti.
24. 05. 2017 20:37
Skvělý blog!!! Já už za ta léta na Stobu dost vím a když kolegyně v práci přijdou s nějakou super věcí, jídlem, jak zaručeně zhubnou a pod... tak jim to vždy rozeberu skoro do detailu:-)))
24. 05. 2017 20:04
Krásný a moc poučný článek, před rokem bych na to nalítla......
24. 05. 2017 15:30
Když mám chuť na smažák řeším to po svém, nakrájím sýr na kostičky obohatím ho o pár kostiček šunky promíchám s kouskem bílku, dám do vymazané a vysypané zapékací misky a upeču v horkovzdušce. Pro mě je to plnohodnotná náhrada smažáku- vyklopím ho na list salátu a mňam.
24. 05. 2017 15:16
Grilovaná zelenina, kterou připraví na pánvi a na vrstvě oleje...Potom je lepší přílohou obyčejný vařený brambor:-).
24. 05. 2017 12:55
Třeba " Zeleninová " pizza - t.j. špenátová, brokolicová apod. To je taky dílo !

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři